7.4 C
Neamţ
9 mai, 2025

Părinții Paisie și Cleopa, preoți de la Mânăstirea Sihăstria, canonizați de Sfântul Sinod. Când va fi sărbătoarea celor doi sfinți

Sursa foto: observatornews.ro

Doi preoți de la Mânăstirea Sihăstria din Neamț vor fi canoniați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Aceștia vor fi sărbătoriți pe 2 decembrie.

Un drum şerpuit prin pădurea de brazi poartă pelerinii l Mănăstirea Sihăstria. Părinții Paisie și Cleopa au sfătuit şi alinat mii de credincioşi. În chiliile duhovnicilor a mai rămas puţin din taina prezenţei lor.

Părintele Cleopa îi aștepta pe cei care doreau să îl vadă și să îl asculte pe cerdac, unde erau puse bănci pentru 100 de persoane. Spațiul devenea însăneîncăpător pentru cât de mulți oameni veneau doar să îl asculte cum vorbește și apoi să facă ceea ce le spunea.

„Îl căutau numeroși oameni, mulți tare, veneau autocare întregi și, deși era bolnav, și spunea că -de la domnul doctor am voie să vorbesc doar jumătate de oră, dar deja am 14 ceasuri-, îl întărea Dumnezeu pentru poporul acesta evlavios, îl căutau nu doar românii noștri ci și străini, mai ales sârbii, veneau cu mare evlavie că la un sfânt de al lor” , povesteşte monah Nectarie, Mănăstirea Sihăstria, pentru

Chilia părintelui Cleopa

„Părintele Cleopa accentua foarte mult să viețuim după Hristos, să ne rugăm mult, să mergem la biserică, să nu neglijăm Liturghia, să nu o pierdem, că Liturghia leagă cerul cu pământul și acolo ne îndumnezeim, ne sfințim cu Liturghia” , spune monah Nectarie, Mănăstirea Sihăstria.

Liturghia o ținea zilnic de unul singur, pe un trunchi de copac. Nu s-a oprit nici în perioadele în care a fost prigonit, în comunism. Încă din timpul vieţii, oamenii l-au considerat un sfânt.

„Un colț de răi, pot spune. Ne doream mult un copil și Dumnezeu ne-a împlinit rugăciunile.

De obicei, într-o plimbare, recreere, liniște sufletească, preferăm să venim aici, în zona asta, la mănăstiri.

Faptul că suntem aici e o minune. Vom veni și cu mai multă dragoste, avem sfinți care se roagă pentru noi”, spun enoriaşii.

„Cea mai mare dovadă că Părintele Cleopa e în rândul sfinților este acest pelerinaj permanent la mormântul Părintelui și la Chilia unde suntem acum. Vara vin autocare zilnic, stau la rând și la Chilie și la mormânt, se umple cimitirul acela, el spunea încă din viată când mă voi duce la Domnul să veniți la mine la mormânt” , povesteşte monah Nectarie, Mănăstirea Sihăstria.

Părintele Cleopa a luat drumul mănăstirii de la o vârstă fragedă, iar timp de 12 ani a fost păstor.

„Părintele Cleopa era mai iscusit în convorbiri, el ținea minte toate scripturile și avea și o putere așa că nu puteai să treci prin cuvântul lui, el vedea dinainte ce vrei să spui. Îl întrebai ceva și el știa pe toate imediat, era că o carte în minte lui, tot ce a citit ținea minte tot, veneau și episcopi, veneau și din alte țări”, spune părintele Teodosie, Mănăstirea Sihăstria.

Întâlnirea dintre Părintele Cleopa şi Părintele Paisie

Tot la mănăstirea Sihăstria, Părintele Cleopa avea să îl întâlnească în 1924 pe Părintele Paisie, duhovnicul său.

„Cum părintele Cleopa spunea Mânca-v-ar Raiul, părintele spunea Să ne întâlnim la poartă Raiului, părintele Paisie. Era mai blând, era mai tăcut, mai răbdător. Părintele Cleopa avea virtuțile astea, dar era mult mai râvnitor și mai aprig la vorba. Păi când vorbea părintele Cleopa, tună… Dar părintele Paisie era blând, nici nu-l auzeai când vorbea”, povesteşte monah Nectarie, Mănăstirea Sihăstria .

Legătura spirituală dintre cei doi a făcut ca locul să devină un pol al credinţei care atrăgea mii de oameni în căutarea liniştii şi îndrumării.

„Dacă venea la părintele Cleopa, părintele Cleopa îi spunea: „ce ți-am spus eu, asta e numai gustarea, te duci la Sihla, vezi că e unul Paisie acolo și faci ce zice el că ce zice el așa este”. Dacă se ducea la părintele Paisie el îi spunea: „ce ți-am spus eu este numai un ceai de dimineața, te duci la părintele Cleopa că el îți spune tot ce să faci, că el să faci. Astea sunt picături din harul lui Dumnezeu când rânduiește Dumnezeu că să se întâlnească niște oameni așa, să fi fost și apropiați și să fie și în duh împreună” , spune părintele Cristofor, Mănăstirea Sihăstria.

Părintele Cleopa, prigonit în munţi în 1962

Când părintele Cleopa a fost prigonit în munţi, părintele Paisie Olaru slujea și spovedea aproape zi și noapte la Mănăstirea Sihăstria.

„În 1962. A fost dat un decret pentru desființarea mânăstirilor, a Ortodoxiei. Și părintele Paisie zice: „ori acum ori altă dată moartea tot ne este dată”. Părintele Cleopa era ascuns prin pădure. După trei ani de zile l-a adus pe părintele Cleopa aici”, povesteşte părintele Teodosie, Mănăstirea Sihăstria .

„La părintele Paisie erau cozi enorme de zeci de metri de oameni și cei din securitatea veche erau alarmați de ce se întâmplă și de ce vine atâta lume și întrebau pe vechiul stareţ „ce e cu asta, cine-i asta?” și i se spunea „e duhovnicul mănăstirii, de aia vine lumea” și oamenii, va dați seama, erau oarecum forțați să nu vină, erau împiedicați în toate felurile și ei spuneau „dar nu că stau decât 5 minute, 5 minute”. În acele 5 minute, ei își rezolvau toată problema cu darul părintelui Paisie, darul lui de înainte-vedere și străvedere și clarviziune știa exact problema omului și nu trebuia omul să îi spună nimic”, spune părintele Cristofor, Mănăstirea Sihăstria.

„El nu trăia pentru el, el trăia pentru a ajuta poporul, a ajută credincioșîi, fiecare sărman, fiecare necăjit, fiecare babă, fiecare bătrân îi dezlega, se ruga pentru ei, le dădea ultima Sfânta Împărtășanie. Când a trecut la cele veșnice au venit mulți oameni acolo, în față la Chilie și era glod și făceau metanii către chilia lui”, povesteşte părintele Teodosie, Mănăstirea Sihăstria .

„Părintele Cleopa și Părintele Paisie au pus o făgăduința. S-au rugat la Dumnezeu să fie unul în preajma celuilalt când vor muri, care va muri primul să fie celălalt lângă el”, spune părintele Cristofor, Mănăstirea Sihăstria .

Cei doi sfinți de la Sihăstria vor fo ărbătoriți în aceeași zi, dedicată lor în calendarul creștin ortodox, 2 decembrie, fiind ziua în care, în 1998, Părintele Cleopa a trecut la cele veșnice, potrtivit

Sursa: https://jurnalul.ro/timp-liber/preoti-manastirea-sihastria-canonizati-sarbatoarea-celor-doi-sfinti-988506.html

Ultimă oră

Același autor